Odrůda Frankovka
Z historie vína
Frankovka, pravděpodobně se jedná o rakouskou odrůdu, na jejímž vzniku se podílela odrůda Heunisch. U nás se pěstuje pouze na Moravě, protože je to odrůda pozdní. Keře jsou bujné, s dobrou mrazuvzdorností i odolností proti plísni šedé. Hrozny jsou velké, křídlaté, volné. Bobule jsou střední, černomodré s kořenitou chutí.
Čím vás víno zaujme
Víno má tmavě rubínovou barvu. Ve vínech s vyššími predikáty se objevuje příjemná kořenitost spojená s ovocností a v případě našeho teriéru i s tóny jemného zeleného pepře. Je velmi vhodné k archivování.
K čemu se víno Frankovka hodí
Její využití v gastronomii je široké. Výborně se hodí k pečeným masům, ke zvěřině, ke kachně i huse, ke guláši, k jídlům z vnitřností, ke zrajícím i bílým sýrům , k těstovinám v kořenité úpravě a k některým typům pizzy.
Kde odrůdu Frankovka pěstujeme
Vyžaduje výborné polohy, proto ji pěstujeme v části tratě Tabule s jižní expozicí.
NAŠE DALŠÍ ČLÁNKY
2 zlaté z nejstarší vinařské soutěže světa - Vino Ljubljana