Odrůda Sylvánské zelené
Z historie vína
Sylvánské zelené pochází z Rakouska, kde vznikla samovolným křížením odrůd Rakouské bílé a Tramín. Kdysi byla nejrozšířenější odrůdou na Moravě a proto se jí říkalo „Morávka“. Pro velkou pracnost byla vytlačena Neuburským a to posléze odrůdou Můller Thurgau.
Čím vás víno zaujme
Je to odrůda slabšího vzrůstu, ale s hustým olistěním. Hrozen je středně velký, ale velmi příjemné chuti, tak se používala jako stolní hrozen. Víno je neutrální zelenožluté barvy s vůní do zelených jablíček, v chuti jemně kořenité. Rychle dozrává do plnosti a kulatosti s přijemným dojmem a střední dochutí.
K čemu se víno Sylvánské zelené hodí
Špičkové víno k jehněčímu, k pečené krůtě, kachně, huse a grilovaným pstruhům včetně sýru Leerdamer.
Kde odrůdu Sylvánské zelené pěstujeme
Zraje středně pozdě, vyžaduje živné půdy, proto hlavní výadbu máme v trati Hušpery.
NAŠE DALŠÍ ČLÁNKY
Cuveé s královskými jmény - Vannius a Furtius