Odrůda Tramín červený

 

Z historie vína

Tramín červený pochází z Itálie a má velmi blízko k volně rostoucí lesní révě, s níž mohl vzniknout nahodilým křížením s některou dávnou odrůdou pěstovanou Římany. Římané ji pěstovali již 1500 roků před Kristem a nazývali ji Vitis aminea.

Čím vás víno zaujme

Odrůda je středního až bujného vzrůstu. Hrozny jsou malé s barvou slupky červenou. Slupka je velmi tlustá a je v ní uloženo mnoho kořenitých aromatických látek. Intenzivní barva vína jde do zlatožlutých odstínů. Vůně jsou bohaté, omamující, připomínají žlutou čajovou růži, kterou doprovázejí další odstíny vůní: skořice, květů pomeranče, citrusových plodů, jasmínu či fialek. V chuti je kořenité s medovými tóny hrozinek, mohutné, harmonické, často ze zbytkovým cukrem a s dlouhou perzistencí.

K čemu se víno Tramín červený hodí

Vychlazené lze podávat jako aperitiv a jako doprovod určitých předkrmů, zejména paštiky s husích jater. Dále též na konci stolování k ovčím a kozím sýrům. Suché Tramíny se hodí pak k uzeným rybám nebo k silně kořeněným jídlům asijské kuchyně.

Kde odrůdu Tramín červený pěstujeme

Mrazuvzdornost odrůdy je velmi vysoká. Zrání je více pozdní a v hroznech se tvoří velké množství cukru. Převážnou část Tramínu pěstujeme v trati Hušpery.

NAŠE DALŠÍ ČLÁNKY

Veltlínské ledové nadchlo porotu na soutěži TERRAVINO v Tel Avivu