2022
Suché Moravské zemské víno
Veltlínské zelené Kvevri je víno, které vzniklo tradiční katechinskou metodou, kdy po dobu 6 měsíců fermentovalo a následně zrálo na slupkách a třapinách v originálních hliněných kvevri amforách z Gruzie, které jsou zapuštěny do země. Barva je oranžová, víno je robustní s vysokým obsahem fenolitických látek, především tříslovin a flavonoidů. Díky své plnosti, lehkým tříslovinám a kořenitosti se skvěle hodí k bohatým a tradičním pokrmům, jako jsou pečená drůbež (kachna s bylinkami, krůtí prsa na másle), vepřová panenka na rozmarýnu, pečený králík nebo telecí řízek s bramborovým salátem. Skvěle ladí i s gruzínskou a středomořskou kuchyní, například s chinkali, pečeným lilkem, dušenou čočkou nebo pokrmy s bylinkami a ořechy. Ze sýrů se nejlépe hodí dlouho zrající a aromatické varianty, jako jsou Pecorino, Gruyère, Comté, vyzrálý Parmazán nebo Cheddar, které doplní jeho bohatou strukturu. Výbornou volbou jsou také sýry s ušlechtilou plísní na povrchu, například Brie nebo Camembert, jejichž krémová textura krásně ladí s tříslovinovou strukturou vína. Naopak se nehodí k jemným, svěžím sýrům jako Mozzarella nebo Ricotta, které by se vedle jeho plnosti ztratily. Perfektní kombinací je Veltlínské zelené Kvevri s Pecorinem, sušenými meruňkami a vlašskými ořechy, což podtrhne jeho komplexní a kořenité tóny.
255 Kč vč. DPH / kus
Skladem, odešleme 17. 11. 2025